top of page

Saatte ortalama 16 kere yüzümüze dokunuruz. Peki bunu nasıl önleriz?

Burnumuzu kaşımak, gözlerimizi ovalamak veya elimizi dudaklarımıza değdirmek hiç düşünmeden yaptığımız hareketler.

Yüzümüze dokunmak grip, nezle ve koronavirüs ile enfekte olma riskini önemli ölçüde artırır.

Ağız, burun ve gözler virüsler için vücudumuza giriş kapılarıdır.

Virüsü bulaştırmanın iki yolu var

Amerikan Centers for Disease Control and Prevention (CDC)Trusted Source, tarafından yayınlanan raporlara göre Covid-19 diğer pek çok solunum yolu enfeksiyonu gibi insandan insana bulaşmaktadır.

1- Hasta kişilerin hapşurma ve öksürme ile çıkardıkları mikro damlaların nefes yoluyla vücuda alınması

2- Virüsün bulunduğu yüzeye temas eden elin ağız, göz veya burunla teması.​

Nefes yoluyla almayı maske ile veya sosyal mesafemizi koruyarak nispeten önleyebiliriz fakat iş yüzeylere temas etmeye geldiğinde bu neredeyse olanaksızdır.

Yüzümüze çok sık dokunuruz

Bu konudaki bilimsel araştırmalar, insanların yüzlerine çok dokunduklarını ortaya koyuyor.

Trusted Source tarafından 2008 yılında yapılan bu araştırmada 10 farklı kişi ofis ortamlarında 3 saat boyunca izlenmiş ve her birinin saatte ortalama 16 kere yüzlerine dokundukları rapor edilmiş.

Aynı kurumun 2015yılında yaptığı başka bir araştırma’da Avustralya’dan 26 tıp öğrencisi gözlendiğinde, öğrencilerin saatte ortalama 23 kere yüz bölgelerine dokundukları ve bu dokunmaların neredeyse yarısının virüs için vücuda kolay giriş yolları olan ağız, göz ve burun bölgelerine olduğu tespit edilmiş.

Bu konuda çok daha bilinçli olan sağlık profesyonellerinin bile saatte 8-9 kere yüzlerine dokundukları da bu araştırmada ortaya konulmuş.

Anahtar hareket, el yıkama

Evet, sıklıkla ve 20 saniye boyunca ellerimizi yıkayarak

temizleyebiliyoruz. Ama bu sadece yüzümüze dokunmayı bıraktığımızda işe yarayacak bir çözüm, çünkü o istenmeyen küçük canavarların elimize ne zaman bulaştıklarını göremiyoruz.

Yüze dokunmak değiştirebileceğiniz bir davranıştır.

Northwestern Huntley Hastanesi’nden Klinik Psikolog Zachary Sikora’nın, konuyla ilgili olarak tavsiyeleri şu şekilde:

Elinizi yüzünüzden uzak tutmanız gerektiğini unutmayın. Kısa bir duraksama bile ellerinizle neler yaptığınızın farkında olmanızı sağlar.

Çalışma masanızda ve evin muhtelif yerlerine ellerinizi neden yüzünüzden uzak tutmanız gerektiğini hatırlatıcı notlar yapıştırabilirsiniz.

Ellerinizi meşgul edin. Çamaşır katlama, kitaplığınızı düzenleme gibi hareketler yardımcı olacaktır. Örgü örmek, tesbih çekmek gibi hareketlerde ellerinizi meşgul edecek ve yüzünüzden uzaklaştıracaktır.

Kokulu temizleyiciler ve sabunlar da bu konuda önerilenler arasında. Ellerinizdeki koku sizi elinizin yüzünüze yaklaştığı konusunda uyaracaktır.

Doktor Sikora Bir toplantıda veya sınıftaysanız ellerinizi birbirine bağlayarak kucağınıza koymanız tavsiye ediyor.

Son olarak da eldiven kullanmanın önemli bir uyarıcı olduğunu vurgulayan doktor, eldivenlerin evde kalırken de yüzünüze dokunmanızı önleyecek önemli bir unsur olduğunu ekliyor.

bottom of page