top of page

Şeker ve uyuşturucuların 8 ortak özelliği


Kilo vermenin sadece kalori ve irade ile ilgili olduğu düşüncesinin yanlışlığı artık biliniyor. Gerçek şu ki: şekerli ve işlenmiş abur cuburlar tıpkı uyuşturucu maddeler gibi bağımlılık yapabilir.

Üstelik sadece davranışsal belirtileri değil biyolojik olarak da çok benzer mekanizmaları var.

1- İşlenmiş gıdalar beyinde fazlaca dopamin salgılanmasına neden olur.

Araştırmalar, şeker ve abur cuburların beyindeki ödül sistemini dopamin ile doldurduğunu ve aynı bölgeleri kokain gibi kötüye kullanılan ilaçlarla aynı şekilde uyardığını göstermiştir.​

2- Açlıktan kazınırsınız.

Hem abur cuburlar hem de uyuşturucular, gerçek açlıkla hiç ilgisi olmayan kazınma ve açlık hissi yaratır.

3- Beyin görüntüleme sistemlerinde abur cuburların ve uyuşturucuların beynin aynı merkezlerini aydınlattığı tespit edildi.

Bilim adamları, fonksiyonel MRI cihazlarıyla tarandığında beyin aynı bölgelerinin hem abur cuburlar hem de uyuşturucu ilaçlar tarafından ve aktive edildiğini gösterdiler.

4-Beyin hep daha fazlasını ister.

Beynimizin ödül merkezi bir kez uyarılmaya başladığı zaman hassasiyeti dereceli olarak azalıyor, ve hep daha fazlasını istiyor. Bu durum hem şekerde hem de uyuşturucularda aynı şekilde gözlemleniyor.

5-Kokainden şekere geçiş

Bağımlılık yapıcı maddeler arasında birinden diğerine geçiş yapmak çok kolay ve yaygındır. Laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerde, kokain veya amfetamin yerine hızla şekere alıştıkları tespit edilmiş. Bu da şekerin bağımlılık yapma etkisinin bir kanıtı.

6-Bağımlılık tedavisinde kullanılan ilaçlar kilo vermek için de kullanılıyor.

Sigara, alkol veya eroin bağımlılığını tedavi için kullanılan Bupropion veya Naltrexone gibi ilaçların hastaları daha az kalori tüketmeye yönelttiğini ve kilo vermelerini sağladıkları görülektedir. Bu da beynimizin şeker ve uyuşturuculara karşı aynı tepkiyi verdiğinin bir göstergesi olarak kabul ediliyor.

7- Uzak kaldığınızda yoksunluk hissi belirtileri görünür.

Yoksunluk duygusu bağımlılık tespitinde önemli bir kritedir. Bunun en yaygın hali her gün önemli miktarda kahve içenlerde görünür. Kahve bağımlıları, kahve kullanmadıkları zaman yorgunluk ve baş ağrısı gibi yan etkiler hissederler. Şekerin de kobaylar üzerinde benzer etkiler gösterdiği tespit edilmiş. Şekerden uzak kalan farelerin tıpkı uyuşturucu bağımlıları gibi, kafa sallama, diş gıcırdatma ve titreme gibi hareketler gözlemlenmektedir. ​

8- Abur cubur ve işlenmiş gıdalar sağlığa zararlıdır.

İşlenmiş gıdaların ve abur cuburların sağlığa zararları hakkında şüphe yoktur. Şeker, rafine un ve rafine yağ gibi pek çok zararlı maddenin vücudumuza girmesine neden olurlar.

Kalp krizi, Tip-2 Diyabet ve Metabolik Sendrom gibi hastalıklarla doğrudan ilişkili şeker ve rafine karbonhidratlar gibi maddeler nedeniyle sürekli artan miktarda yemeyi teşvik ederler.

Zararlarını bildiğiniz halde tüketmeye devam etmek bir bağımlılık göstergesidir. Ve bu da uyuşturucu bağımlılığı ile aynı şeydir.

  • Twitter Social Icon
  • YouTube Social  Icon
  • Instagram Social Icon
  • LinkedIn Social Icon